Stichting Oogfonds Nederland
Het Oogfonds werkt ambitieus aan een samenleving waarin blindheid en slechtziendheid niet meer voorkomen. Dat doen wij door in toenemende mate effectief, patiëntgericht, innovatief en veelbelovend wetenschappelijk onderzoek te financieren.
Verlies van gezichtsvermogen kan in veel gevallen voorkomen worden door tijdige opsporing en behandeling van oogaandoeningen. Daarom geven wij ook algemene voorlichting aan het Nederlandse publiek over oogaandoeningen, met als doel een goede ooggezondheid.
Weetjes over ogen:
- Meer dan 300.000 Nederlanders hebben een visuele beperking.
- 85% van de mensen met een visuele beperking in Nederland is 50 jaar of ouder.
- Meer dan 50% van het zichtverlies kan worden voorkomen door tijdige signalering.
Veel voorkomende oogaandoeningen bij senioren:
Maculadegeneratie
De oogziekte maculadegeneratie (MD) is een oogaandoening waarbij het zicht afneemt, doordat cellen in het centrale deel van het netvlies afsterven. Hierdoor gaat het centrale gezichtsvermogen steeds verder achteruit.
Symptomen zijn:
Minder scherp zien, rechte lijnen worden krom, een wazige/grijze vlek zien, kleuren worden vager en contrast slechter zien.
Risico factoren zijn:
Leeftijd, etniciteit, geslacht, erfelijkheid, roken en voeding.
Hiervan zijn leeftijd en roken de belangrijkste factoren. (Leeftijdsgebonden) Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van verminderend zicht bij senioren. Naar schatting heeft 37% van alle 75-plussers maculadegeneratie.
Glaucoom
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw ontstaat. Aantasting van de oogzenuw leidt tot vermindering van het gezichtsveld en kan uiteindelijk tot kokerzien en zelfs blindheid leiden. De schade aan de oogzenuw kan niet meer worden hersteld. Het kan soms jaren duren voordat je merkt dat je slechter ziet. Dat maakt het ook zo’n verraderlijke oogziekte. Een tijdige opsporing van glaucoom is dus noodzakelijk en een goede behandeling kan verdere aantasting van de oogzenuw beperken of zelfs stoppen.
Risico factoren zijn:
Oogdruk, erfelijkheid, leeftijd, hoge bijziendheid en etniciteit.
Wereldwijd is glaucoom een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid. De kans op glaucoom neemt toe met de leeftijd.
Staar
Staar is een veelvoorkomende oogaandoening. Voorin het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig, waardoor het licht ongehinderd op het netvlies valt en we beelden scherp kunnen zien. Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien. Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van de oogaandoening staar.
Bij beginnende staar zullen mensen zich nog een tijdje kunnen redden, maar uiteindelijk moet staar altijd behandeld worden. Zonder behandeling zorgt staar voor een steeds verdere afname van het zicht.
Symptomen:
Wazig zien, kleuren worden doffer, minder contrast zien, last van fel licht en schitteringen, slechter zien in het donker en dubbel/schaduwbeeld zien.
Het snel constateren en behandelen van oogklachten en oogziektes is cruciaal. Wilt u weten of u een verhoogd risico op oogziektes heeft? Of dat u eventueel een bril nodig heeft? Laat dan uw ogen eens controleren of doe onze online Oogtest!